Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Добре дошли в нашия блог.Нашият, защото темите тук са създадени не само от мен, но и от други близки хора. Ние вярваме в колективния принцип. Какво тук значи някаква си личност. Целта на блога е да споделим това, което сме научили за себе си. Всяка тема ще ви даде информация за различни аспекти от нашето себе. Човек е като едно голямо дърво, чиито корени са много слаби. Знаем че захранването идва от корените.Когато научим да захранваме корените и дървото ще бъде по-добре. За да разберете как темите е свързана с нашето тяло ще ви помогнем със следната информация. Това е схема на наш...
Автор: seeker33 Категория: Хоби
Прочетен: 826408 Постинги: 611 Коментари: 419
Постинги в блога от Януари, 2012 г.

Материята, която е около нас изглежда твърда, но всъщност е изградена от 99,9999999999999% празни атоми. Ако атомът е с големината на игрище, то електроните са с големината на мухи и обикалят на 100 м от ядрото. Това обаче е неточен възглед… Електроните и протоните не съществуват, наричаме ги частици, но всъщност те са позиционни стойности във вълново уравнение.


Физикът Ханс Питър Дюр казва: „Материята не е изградена от материя“. Материята както я познаваме съществува единствено в ума. Няма как да знаем какво съществува в действителност извън него, но със сигурност не е това, което преживяваме. В основата си съществуването на обективна реалност е предположение – в действителност изглежда сякаш тя не съществува.


http://blog-this-shit.blogspot.com/2010/04/blog-post_796.htmlimage image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2012/01/29/%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%be-%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d1%83/
Категория: Хоби
Прочетен: 265 Коментари: 0 Гласове: 0
22.01.2012 09:12 - Кой съм аз?

- Много хора си задават въпроса “Кой съм аз?”, но не намират правилния отговор, нищо не се случва.

- Трябва ли да се продължават тези практики, да се задава постоянно въпроса “Кой съм аз?” докато дойде отговора?


Ние сме част и частица от Цялото-  Колективното същество – Вирата. Докато не се свържем с него, чрез Кундалини колкото и да си задаваме въпроса, това няма да се случи.

Връзката йога е жив процес, а не умствена концепция.


Капката се издигнала над океана и си помислила, че е нещо отделно.

Когато падне в него тя става отново едно с Цялото.

Това е ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС. Не сме направили нищо за да станем човешки същества. Така и ще постигнем йога, без усилие – Сахадж.


imageimage image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2012/01/22/%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d1%81%d1%8a%d0%bc-%d0%b0%d0%b7/
Категория: Хоби
Прочетен: 362 Коментари: 0 Гласове: 0

Шри Матаджи Нирмала Деви

Публична програма

Познанието за корените

Кардиф, Уелс (Англия) – 08 август 1984 г.


Покланям се на всички търсачи на истината. Идването ми тук за програмата по Сахаджа Йога ми носи огромно удоволствие. Трябва вече да са ви обяснили какво е Сахаджа Йога. Саха е “със”, а Джа е “роден” – тоест, “роден с теб” и всеки един от нас има рожденото право да получи тази спонтанна Йога, която е връзката с Божественото. Извисяването до Божественото е наше право по рождение. Единствено трябва да достигнем състоянието на съзнание, където осъзнаваме по-висшето търсене вътре в нас. Първо като човешки същества търсим храна, после закрила, дом, вещи, пари, власт. И след това откриваме, че дори и да сме постигнали всички тези неща, не сме били в състояние да постигнем  каквото сме искали – а именно състоянието на радост. И в последствие започвате да търсите нататък, за да откриете какво трябва да е това състояние, в което оставате в пълна радост.


Много хора нямат никаква идея какво трябва да очакват и също са доста наивни относно структурата или естеството на това Дърво на живота, което е вградено вътре в нас. Онова, за което ще ви говоря, е Познанието за корените. Въпреки нашето развитие, имаме само Познанието за дървото, но трябва да имаме и Познанието за корените, което поддържа дървото. Ако не притежаваме това Познание, един ден огромното дърво, което виждаме и ни изглежда доста стабилно, може напълно да разрушено. Така че е важно за всеки един от нас да има това Познание за корените вътре в нас и в обществото, както и в човешките същества като цяло.


Сега трябва да осъзнаем, че сме стигнали до това състояние на човешкото съзнание, до точката, където откриваме, че сме изгубени. В наши дни, в съвременната епоха, сме много объркани, защото има много витаещи идеи. Всички тези идеи ни объркват и ние не знаем накъде да гледаме, какво да виждаме. Ценностната система се промени бързо толкова драстично, че ни е трудно да се опазим и да се справим. Въпреки това, изглежда че има някаква надежда за нас. Все пак Бог – Бог, който създаде тази Вселена – би трябвало да се притеснява за Творението. В края на краищата Той ще трябва да направи нещо по въпроса. Няма полза само да се притесняваме за това или да са ни известни шоковете – бъдещите шокове, които можем да получим заради грешките, които сме допуснали преди. Той е който ни създаде и който прави всичко за нас. Например, ние си мислим, че сме тези, които правят това или онова. Онова, което правим е мъртва работа с мъртва материя. Ние не извършваме никаква жива работа. Ние не можем да трансформираме едно цвете в плод. Но виждате, че през различните сезони се появяват различни видове цветя, различни видове плодове. Откриваме, че всяко дете, което се ражда, има нещо общо с обществото, с родителите, със страната, в която е родено. Това е такъв огромен подбор, че е невъзможно да открием кой би могъл да го е направил с такава огромна точност и сила. Детето се зачева в утробата на майката. Само по себе си това е огромно чудо за медицинската наука, защото обикновено всяко чуждо тяло бива отхвърляно от нашето, но когато се оформя плодът в тялото, той не бива отхвърлян, а напротив – бива предпазван, отглеждан, хранен и изхвърлен тогава, когато напълно е съзрял. Всеки ден виждаме толкова забележителни неща, но така или иначе, ги приемаме за даденост.


Ако човешките същества се вгледат в себе си, ще се учудят колко прекрасно сме създадени. Това е нещо специално за нас. Знаем толкова повече неща от животните. Едно животно може да мине по мръсна алея, но не може да разбере нищо от архитектурата, не разбира нищо от цветове, нито от красота, докато ние, човешките същества, имаме толкова много представи и абстрактни идеи. А отвъд това има едно състояние, където достигате до абсолютно състояние, но все още ние живеем в един относителен свят. Каквото и да знаем, то е толкова относително, че е трудно да решим кое е правилно и кое е грешно. Относително можем да кажем, че нещо е малко правилно или малко погрешно. Но не можем да кажем абсолютно, че това е правилно, а онова е погрешно. И тук се замисляме дали наистина сме еволюирали напълно. Не сме. Не сме еволюирали. И когато казвам това, вие трябва да го приемете като хипотеза, с отворения ум на един учен. А ако се докаже, трябва да го приемете като закон, но не преди това.


Много е трудно да се повярва, че можем да станем Духа. Това е един от големите митове на съвременността и много пъти, когато говоря за това да станем Духа, хората казват: “Как може да говорите така?! Как може да е толкова лесно?” А това е жив процес на нашата еволюция и ако е извършван от силата на жив Бог, тогава трябва да бъде много просто, много лесно. То е като да трябва да посадите едно семенце и вие просто го слагате в майката Земя и семенцето има способността да стане растение, а Майката Земя има способността да го накара да покълне. По същия начин това трябва да се случи с вас. Днес е дошло времето. Дойде времето, времето на (Страшния) съд е дошло и в това време трябва да видим, че ще съдим сами себе си и то не чрез някакъв вид везни или от някаква институция, а чрез нещо, което е вътре в нас и което наричаме Кундалини, която се намира в триъгълната кост, наречена сакрум. Просто вижте, гърците са знаели за нея и затова са нарекли костта свещена.


Но какво представлява тази кост в библейски смисъл – тя е отражението на Светия Дух. Трябва да разберем, че щом има Бог Отец и Син, то трябва да има и Майка. Така че това е Първичната майка, която е  Светият Дух, и Тя е отразена вътре в нас като Кундалини. В сърцето ни е отразена като Всемогъщия Бог. Той е свидетелят на всичко, което вършим. Тази сила отразява всичко вътре в нас и после пребивава в спящо състояние в триъгълната кост и се казва, че тя е остатъчна, защото все още не се е проявила. Тя е силата на нашето желание, което е истинско, и единственото чисто желание, което имаме. Защото всички други желания не са истински. Ако бяха истински, задоволявайки което и да е от тях, не би трябвало да имаме никакви други желания. Но става така, както знаем от икономиката – по принцип онова, което искаме, е неутолимо. И днес искате да имате едно, утре искате да имате нещо друго. Но щом желанието да станете едно с Божественото се прояви, тогава не искате нищо, освен да давате. Това е като да искате да станете светлината и после ставате светлината, която излъчва светлина и еманципира другите, издига ги до нивото на техния Дух, давайки им мир и благословии.


Днес говорим за мир. Но как можем да имаме мир с толкова объркани хора. Трябва да има трансформация на човешките същества, така че да се почувстват умиротворени вътре в себе си и да почувстват, че са част и частица от Цялото. Но това не бива да бъде концепция или умствена проекция. Защото умствената проекция може да изчезне за нула време. Все едно да вярвате, че някой ви е приятел и после да откриете, че не е – тогава цялата умствена проекция отпада. Така че всички умствени проекции са изкуствени, остават за кратко време и изчезват. Но това събитие, когато ставаме Духа, трябва да се случи вътре в нас. Въпросът е да почувствате Духа върху вашата централна нервна система. И в нашия еволюционен процес всичко, което ни се е случвало, се е случвало на нашата централна нервна система и това точно е казал Христос с думите, че трябва да се родим отново. Не е казал просто да помолите някой да излее малко вода на върха на главата ви и после да кажете, че вече сте покръстени. Не! Има истинско кръщение чрез реалното събуждане на Кундалини, преминаваща през тези шест центъра нагоре, пронизваща областта на фонтанелната кост и даваща ви истинското преживяване на полъха на Светия Дух, излизащ от собствената ви глава. А това не може да стане като някой просто ви полее с вода. И то трябва да се случи вътре във вас и вие трябва да търсите истината, а не нещо, което просто да ви задоволи за момента.


Затова, дори и да изповядвате някаква религия, откривате, че вътре във вас липсва трансформация. Но тук вие ставате Духа. Можем да кажем, че просто светлината на Духа ви води по вашата централна нервна система. Първо, когато Кундалини се издига, тя преминава на физическо ниво през тези шест центъра и получавате физическо здраве. Някои хора казват: “Майко, Вие ни изцелихте или излекувахте”. Това не е така. Извършва го вашата собствена Кундалини. Тя е вашата Майка вътре във вас.


Всеки има индивидуална Майка и когато тя се издига, всъщност изпълва нуждите на всеки един фин център, който пък подхранва вашите центрове на грубо ниво, защото фините центрове са абстрактни или, можем да кажем, те са фини центрове, които са създадени първи и се грижат за плексусите и по този начин автоматично бивате излекувани. Вие лекувате себе си, а не го правя Аз. Може да се каже, че Аз съм просто катализаторът, както една запалена свещ може да запали друга и щом като сте просветлени, можете да просветлите и друг човек. Ето това е. Така че няма никакви задължения, няма такова нещо като “даваш и взимаш”. А ние сме част и частица от Цялото. Да речем, че имаме проблем в някой пръст. Какво правим? Просто разтъркваме пръста и усещаме облекчение. Но по някакъв начин задължили ли сме този пръст с нещо? Понеже той е част и частица от нас, то се случва спонтанно и се получава. По същия начин става и с вас, та получавате Реализация автоматично.


Сега масовата еволюция започна и вече има много хора, които получиха Реализация ей така. Щастлива съм да узная, че в Англия също имаме поне две–три хиляди души, чудесно реализирани, които са установени. Може би има много повече, които са получили Реализация, но след нея трябва да установите себе си, да станете дървото. Щом пуснете корени, както дървото, ще можете да давате Реализация на другите, да им давате мир и ще бъдете една толкова трансформирана личност. Защото второто нещо, което ви се случва, когато станете Духа, е, че ставате толкова силни, че нищо не ви доминира. Нищо не ви доминира. Няма такъв навик, който да ви доминира и ставате много силни. Но в същото време сте и изключително състрадателни, изключително мили. Чрез Духа развивате една много състрадателна сила и ставате една нова личност, прекрасна личност. Знам, че празнуваме Коледа, докато на Великден подаряваме яйца на другите. Това е израз на Възкресението на Христос –  че едно яйце трябва да се превърне в птица. Това е символът. Ние сме като яйца, когато сме затворени (когато Сахасрара не е отворена – бел.пр.), когато в нас го има това ”аз, аз”. Но когато внезапно разчупването се осъществи, яйцето се превръща в птица и вие ставате абсолютно свободни и знаете какво е свободата. Свободата не е разрешително, а свобода, която изобщо не накърнява ничия друга свобода, нито пък ви поставя ограничения. Това е нещо толкова велико, което трябва да се случи на всички нас.


В тази страна е имало толкова много светци. Бих желала да спомена Уилям Блейк, който беше велик светец и който много отдавна – преди двеста години – видя всичко това да се случва и писа, че ще дойде време, когато Божите хора ще станат пророци и тези пророци ще имат силата да правят пророци другите. Той каза толкова много неща, че вече дойде времето за Англия да се издигне, както той го искаше и както го описа. Това време е днес и сега трябва да получите вашата Реализация и ще разберете, че сте влезли в Царството божие. Има също и много други, като Мохамед Сахиб, който каза, че “в деня на Възкресението ръцете ви ще говорят”. Точно това се случва когато получите вашата Реализация: когато Кундалини се издига и докосва седалището на Бог тук (на върха на главата – бел.пр.), незабавно в сърцето ви отражението на Бог започва да излъчва хладни вибрации също и от ръцете ви. Когато това се случи с вас, се изненадвате, че навсякъде около вас чувствате фината сила на Бог, силата на Неговата любов, която наричаме всепроникващ Брахма или Чайтанйа. Ето така започвате да я усещате и щом това стане, се учудвате как може да откривате всичко. Ставате като компютър. Веднага щом пожелаете да разберете дали нещо е правилно или грешно – например искате да зададете въпрос дали има Бог – незабавно установявате, че усещате хладен полъх. Но ако искате да проверите за Хитлер, може да почувствате горещи вълни върху ръцете си и ще се почувствате ужасно. Ето така започвате да вършите нещата и постепенно ставате абсолютно мъдри, в смисъл ставате абсолютни и разбиращи.


Да речем, сега ако погледнете някой, как ще разберете дали той е прав или греши? Но когато получите Реализация, не е нужно да знаете нищо за този човек. По неговите центрове разбирате всичко, защото ставате колективно съзнателни. Ще повторя, вие ставате – то е събитие – ставате колективно съзнателни, можете да опознаете вашите центрове и центровете на другите. И когато усещате центровете на другите, знаете какъв е проблемът, но не говорите като другите, а говорите на езика на центровете. Това се случи с учениците на Христос, когато бяха благословени от Светия Дух и хладният полъх се спусна върху тях и те заговориха на странни езици. Ще откриете, че същото се случва и със Сахаджа йогите, тъй като те говорят на странен език, в смисъл че говорят на езика на центровете. А те започват да използват и ръцете си по особен начин, защото ръцете им са получили течащата сила и те ги използват, за да се защитят и това изглежда доста странно. По онова време ставащото с учениците на Христос също е изглеждало доста странно и затова хората са започнали да говорят за тях, че са луди и правят някакви странни неща.


Така че всичко това се случва – много е просто – и трябва да се случи. Дошло е времето, това е времето на цъфтеж. По онова време, трябва да кажа, в онези ранни времена, не беше време за цъфтеж, защото тогава имаше едва едно-две цветя на дървото на живота, но днес е различно – има толкова много търсачи по целия свят, въпреки че някои от тях са подведени от всякакви неща, защото веднага щом негативните сили разберат, че Бог е решил да промени нещата, те се появяват на пазарите и започват да продават стоките си. Човек трябва да знае, че на пазара не може да се продава Бог. Второ, не можете да организирате Бог. Толкова сме свикнали с това да плащаме за всичко, че не можем да разберем как можем да получим нещо без да плащаме.


Но си помислете за семенцето, което посяваме в Майката Земя. Какво правим ние? Плащаме ли нещо? То разбира ли от пари? Плащаме ли нещо? Живият процес разбира ли от пари? Мислите ли, че Бог разбира парите? Не може да платите за това. Ако направите един малък тест, 99 % от тези бомбастични хора ще изчезнат от сцената. Но не мислим, не използваме мозъка си, а се втурваме с главата напред. И обратното, хората задават на Мен хиляди въпроси, а на онези, които са им взели хиляди лири и са ги съсипали, не задават никакви. Просто се хвърлят с главата напред, съсипват живота си, получават припадъци и всякакви болести и после идват при Мен, за да открия, че са в много лошо състояние. Но ням значение, станалото – станало. Никой не бива да се чувства виновен. Това е едно от условията в Сахаджа Йога – че ни бива да се чувстваме виновни. Трябва да бъдем в настоящето. Забравете миналото. Няма да мислим за миналото. И в настоящия момент това трябва да се случи на всички нас.


Основният въпрос е толкова велик, а познанието е като океан и за толкова кратко време не мога да ви обясня всичко. Трябва да кажа, че сигурно имам над две хиляди лекции, които съм изнесла на английски език на най-различни места, но първо искам да ви помоля да получите светлината вътре във вас.


Например, ако тази зала не е осветена и Аз започна да ви разправям за електричеството, за историята на електричеството, за електрически вериги и източници на електричество, ще ви заболи главата и ще ви омръзне. Така че нека първо осветим залата. Щом имаме светлина, е много по-лесно за разбиране, а и вие ще имате повече търпение. Бих ви помолила първо да получите светлината. Можем да опитаме. Аз не мога да гарантирам. Трябва да кажа, че не мога да го гарантирам на всички – това е нещо, което действа, но понякога и не действа. До колкото ни е възможно трябва да направим опит и нека видим какво ще ни се случи и ако се получи, за Мен това ще бъде огромно удоволствие.


Нека Бог да благослови всички вас!image image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2012/01/14/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5/
Категория: Хоби
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове: 0

Източник


Списание „Йога“ година 1993, книжка 3.


    Помествам без съкращения статията на моя белгийски приятел Андре ван Лизбет – директор на Института по Йога в Брюксел, отнасяща се до личността на Багхван Шри Ражнеш, така наречения впослествие Ошо. Този нашумял в периода от 1980 до 1990 година най-вече в САЩ индийски гуру е неизвестен за българските последователи. Едва през миналата година се появиха в някои наши вестници и списания информации за него, които, за съжаление, бяха доста положителни по отношение на цялостната негова дейност. Нямаше и следа от някаква критика от йогийска гледна точка, поне от онези списания, които претендират за познания върху Йога и в поставената си иначе благородна цел да пропагандират идеите на хималайските Риши всъщност с подобни деформирани информации разпространяват опасна зараза сред нашите привърженици.
    Вярно е, че в живота на Шри Ражнеш има два периода и ако в първия период неговите начални идеи са наистина високоблагородни, то вторият период на реализация на тези идеи е мрачен и антийогийски.
     Дори ако разсъждаваме като „прости“ даскали, не можем на един ученик, който е имал през първия срок „отличен“ по даден учебен предмет, а през втория срок – „слаб“, да му поставим за обща годишна оценка „отличен“, та дори и среден. Той просто…трябва да се яви на поправителен изпит! Такова е почти положението с оценката на живота на Ражнеш.

    Ето накратко биографията на т.нар. ОШО – прочутия гуру на Тантра. Роден е през 1931г. В индийско село в семейство от единадесет деца. През 1953г. Учи философия в джайнистко училище, а през 1956г. завършва образованието си със златен медал. Отначало работи като учител по санскрит, а през 1958г. става професор в катедрата по философия към университета в Джабалпур. Сред студентите се отличава като талантлив оратор. Наред със своята конкретна преподавателска дейност той изнася множество беседи на организираните религиозни събрания в цяла Индия. Постепенно аудиторията му нараства и на масовите му сбирки понякога броят на слушателите достига 100 000 души! Освен това организира всяка година неколкодневни семинари по медитация на открито. През 70-те години Ошо започва посвещаване на своите последователи в санияси(отшелници), които чрез методите на самопознанието и медитацията ще трябва да постигнат своето съвършенство. Само че за разлика от хималайските санияси на тези не им се „налагало“ да бъдат въздържани, целомъдрени и да се отричат от света. От този момент вероятно и след като западните ученици на Ошо навлизат в ашрама, започва „началото на края“, собственото му падение, което приключва с неговата ранна смърт. Може би, отваряйки „малка вратичка“ към светския живот за своите цивилизовани адепти по пътя им към съвършенството, Ражнеш е искал да привлече по-голям брой хора в своя лагер и по този начин да масовизира идеите си. Може би, но не сме напълно сигурни в добрите му намерения! И ако все пак допуснем наличие на добри намерения в провежданата от него тантрична методика за усъвършенстване, то не можем да избегнем грозните и деградиращи личността резултати, получени вследствие на изопачената и погрешна интепретация и реализация на индийската класическа Тантра.

     През 1974г. Шри Ражнеш основава свое общество в Индия – в гр.Паона(или Пуна), където изнася всекидневно продължителни лекции върху различните пътища за усъвършенстване – Йога, Зен-будизъм, Тао, Тантра, Суфизъм и др. Това е била „теорията“ на неговата философия, а практиката се провеждала в т.нар. „терапевтични групи“, или по-точно групи за сексуална терапия, където с прилагането на американски методи за „свободна“ любов всъщност се позволявали проституиране, употреба на наркотици и пълна анархия.

    По време на 4-тия национален семинар на нашия „Йога-център“ през август миналата година наша привърженичка, която отдавна живее в Австрия, изнесе пред участниците на семинара потрасаващи факти за полова разюзданост в ашрамите на Ошо, които една млада участничка в такъв „тантричен“ клуб в Швейцария споделила в разговор с нея. Момичето разказало как след изпълнението на определени дихателни упражнения почувствала възбуждане в областта на половата чакра(Свадистхана Чакра) и непосредствено желание за полово общуване. Тогава ръководителят изкарвал вече възбудилите се от общата маса, на които се разрешавало „който с когото иска и колкото иска“ да влиза в полови контакти. На въпроса, отправен към момичето, дали при тези сеанси тя чувства някакво зареждане с енергия или някакъв духовен напредък, нещастната участничка отговорила, че след подобни „оргии“ тя се чувствала ужасно: напълно изпразнена душевно, уморена и унищожена! Така чрез прилагането на известни тантра-техники се достигало до състоянието на хипнотична полова принуда, която освен духовната деградация подлагала множеството измамени млади хора на угрозата да бъдат заразени от венерически болести, които широко са се разпространявали в ашрама на Ошо, превърнал се в истински „бордей“(публичен дом). Ето това е истината за неотантризма на гуру Ражнеш. Той няма нищо общо с класическата Тантра, която започва с осъзнаването на свещения характер на сексуалността при наличие единствено на космичната любов между мъжа и жената.
    Вслествие на развихрилата се проституция и наркомания сред последователите на Ошо не само в ашрама му, но и по улиците на Паона, индийското правителство чрез законодателни и финансови средства го принуждава да напусне Индия. През 1981г. Ражнеш се заселва в САЩ, където закупува огромна площ в щата Орегон и създава Ражнешпурам, т.е. Града на Ражнеш – една модерна комуна, даваща подслон на около 6000 души. На организираните всяка година фестивали хиляди негови почитатели прииждали от цял свят.

    През 1985г. Личната му секретарка или по-точно неговата любовница Шейла, която се славеше с името на „най-преданата му душа“, избягва със своя любовник и няколко други членове от ръководството на комуната, отнасяйки със себе си десетки милиони долари. Задържана от полицията в Германия, Шейла е обвинена в убийство. От този момент започват ожесточени взаимни нападки и хули между нея и Ошо, в резултат на което федералните власти арестуват именития гуру, който след известен престой в затвора бива депортиран от САЩ. През следващите години Ражнеш пътува и обикаля много страни, но навсякъде американското правосъдие го преследва, блокира неговите инициативи, в резултат на което обаянието и популярността му сред последвателите чувствително намалява.
   През 1987г. се завръща в Индия в ашрама си в Паона, който преименува в Ражнешхам, а себе си само в Ошо, като отказва да го наричат Багхван. През февруари 1990г. Ошо напуска този свят на 58 години! Според неговото собствено мнение, по време на престоя му в американския затвор той е бил отровен с бавнодействаща отрова. Разбира се, че това е една от версиите за преждевременната му смърт, а другата – по-истинската, е, че причината се корени в неговия морално-духовен упадък, предизвикан от дисхармонията между цели и реализации, както и от прекомерния енергиен разход без компенсации.
    Ошо е пример за човек, който тръгва със съвсем добри и чисти намерения: да съдействува за изграждането на хора, които да съчетават в себе си материалното и духовното, но прилагайки неправилно някои средства(в частност Тантра!) по пътя към целта, постига уродливи резултати, дискредитирайки пред обществото името на такава наука като Йога и нанасяйки тежки поражения на много млади хора и накрая завършвайки самият той доста трагично…
   Такава е понякога една човешка карма, която би могла да бъде и друга – по-благочестива, по-общественополезна и по-дълголетна, ако този човек наистина практикуваше Йога!

Издигане и Падение

    Багхван Шри Ражнеш, станал мистър Ошо, бивш професор по философия, почина през февруари 1990г., на 58 годишна възраст в родната си Индия в Паона, където неговата бляскава кариера започна преди няколко години. Хилав, с почти никакви физически качества, той успя да основе ашрам, който бързо стана прочут в целия свят.
    На върха на своята слава, след като избягва от Паона и се заселва в САЩ, той закупува там огромна област от 25 000 хектара в щата Орегон и основава Ражнешпурим(града на Ражнеш), където 6000 от неговите привърженици работеха упорито и доброволно 16 часа на ден. Бяха построени изкуствени езера, летище за неговите три ДСЗ(самолети „Дъглас“), хотел с три звезди и т.н. Неговата секта преуспява бързо, дори може би доста бързо: 500 000 последователи в САЩ, без да се считат стотиците хиляди в останалата част на света(Германия, Холандия, Франция, Италия, Швейцария, Австрия…) Сектата му беше процъвтяваща, неговата добродетелност привличаше богатите:


Всички религии се занимават с бедните, оставете ми богатите“.


Той така добре се зае с това, че щастието му тогава бе оценено на 200 милиона долара, неговата колекция броеше 91 изцяло бели „Ролс-Ройс“-а, бижута, редки часовници и др.    Провалът беше ужасен! Едно такова развитие на събитията се забелязва дори и в САЩ, където при това доларът имаше щастието да бъде наричан Наш Бог(точен превод на думата Багхван!), предизвика гневното възмущение в Орегон, където Върховният съд на щата заведе дело срещу него. Привържениците се оплакваха от липса на вода, на телефон. Кланове, които си съперничеха помежду си, разкъсваха сектата му. Доста красивата Шейла, неговата любовница, но също и негова беззаветно предана душа(която също работеше по 16 часа на ден), непровъзгласен президент и генерален директор беше станала доста влиятелна. Шейла беше единствената, която говореше от името на Ражнеш, който от години пазеше мълчание. Но съмненията в нейната добродетелност се оказаха верни. Тя си подаде оставката и избяга със своя любовник и дванадесет други ученици. Красавицата реши да изпразни няколко банкови сметки и да сложе в джоба си най-малко 40 милиона долара, но бе задържана в Щутгард и обвинена в отравянето на един скитник. Изведнъж Ражнеш проговори, призова обществеността и отправи срещу Шейла най-тежките обвинения. От своя страна Шейла му отвърна със същото.
   В резултат на това с белезници на ръце Ражнеш влезе в затвора. Накрая той бе експулсиран от САЩ и така както сьомгите се завръщат в тяхната родна река, за да умрат в нея, така Ражнеш се завърна с един от свойте „Ролс-Ройс“-ове, натоварен на самолет, в Паона, която бе напуснал няколко години по-рано. Впрочем той почина на 58 години. Да поискаме от нашия истински господ, който не е злопаметен, да приеме м-р Ошо в рая! Обаче нека той вземе свойте предпазни мерки, за да не позволи да бъде развенчан.


 image image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2012/01/12/%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%be%d1%88%d0%be-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%86%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8/
Категория: Хоби
Прочетен: 918 Коментари: 3 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: seeker33
Категория: Хоби
Прочетен: 826408
Постинги: 611
Коментари: 419
Гласове: 458
Календар
«  Януари, 2012  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031