Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 13:48 - ФИНАТА СИСТЕМА
Автор: seeker33 Категория: Хоби   
Прочетен: 583 Коментари: 0 Гласове:
2



image


Фината система, която е документирана в Индия преди хиляди години, се състои от седем енергийни центъра (чакри), три енергийни канала (нади) и Кундалини. На физическо ниво чакрите съответстват на т.н. сплитове на нашата централна нервна система, а енергийните канали на симпатиковата и парасимпатикова нервна система в гръбначния стълб.


„Чакра” означава „колело” на Санскрит, защото чакрите се въртят, по посока на часовниковата стрелка, като колела. Чакрите също приличат на лотосови листа, като всяка чакра има различен брой венчелистчета, които съответстват на броя на под-сплитовете във физическия сплит.


 


Кундалини


“Безформена и съвършенна, съществуваща преди рая и земята. Тиха и безгранична, единствена и непроменяща се. Всепроникваща и неуморна. Това е майката на всички неща отдолу под рая. Не знам името и, затова я наричам ‘Тао’.” – Лао Дзе – Тао Те Чинг, стих 25


„Прогонвайки материализма…Аз навлязох в небесата на ума, и отворих Десетата Порта. Чакрите на навитата енергия Кундалини  бяха отворени, и аз срещнах моят Върховен Бог без страх” – Кабир – ‘Гуру Грантх Сахиб’ 972 стр.





Кундалини е фина, женска енергия, която стои в сакралната кост, в основата на гръбначния стълб, в три и половина навивки. Тя спи там, но като малко семе, при подходящи условия, може да се пробуди и да порасне, и да се превърне в огромно дърво. По същият начин, както кабела свързва компютъра към електрическата мрежа, събудената Кундалини свързва човешкото съзнание към Парамчайтаня, всепроникващата сила на божествената любов. Кундалини е, като въже с хиляда нижки; първоначално, когато получим Себереализация, само една ли две нижки си проправят път през чакрите и достигат до Сахасрара на върха на главата.


 


Обаче, с медитация два пъти дневно, постепенно повече нишки от Кундалини ни свързват с божествената сила и преживяването на медитацията става по-дълбоко и блаженно. Кундалини и преживяването на нейното събуждане са описани от различни Индийски светци, като Ади Шанкарачария, Кабир и Джнанадева.


 


Съвет на Шри Матаджи за Кундалини


“Сега проблемът е как да премахнете мислите от ума ви. Мислите през цялото време са в ума ви…,но когато Кундалини се издига, тогава това, което се случва е, че тези мисли стават разтеглени… и има пролука между мислите, и тази пролука е мястото на нашият мир. Ако вие постигнете този мир, може да бъде постигнат и световният мир. Чрез лепене на афиши и крещейки за мир, вие не може да установите мир. Мир трябва да дойде от сърцата на човешките същества. Мирът може единствено да се установи в човешките сърца, когато вие установите Духът в ядрото, същността му, в центъра, където той проявява блаженството от мира. Когато започнете да се наслаждавате на пълното щастие от мира, вие не искате война, не мислите за война и това е  състоянието, до което хората трябва да се издигнат.”


-          Шри Матаджи Нирмала Деви – зала на кметство Чизуик, Лондон, 10ти Юли 1984 г.



image image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2010/11/08/%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: seeker33
Категория: Хоби
Прочетен: 1343830
Постинги: 611
Коментари: 419
Гласове: 462
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930