Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2012 04:30 - Другият Ошо – търговецът на освободения секс, проституцията, наркотиците
Автор: seeker33 Категория: Хоби   
Прочетен: 918 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Източник


Списание „Йога“ година 1993, книжка 3.


    Помествам без съкращения статията на моя белгийски приятел Андре ван Лизбет – директор на Института по Йога в Брюксел, отнасяща се до личността на Багхван Шри Ражнеш, така наречения впослествие Ошо. Този нашумял в периода от 1980 до 1990 година най-вече в САЩ индийски гуру е неизвестен за българските последователи. Едва през миналата година се появиха в някои наши вестници и списания информации за него, които, за съжаление, бяха доста положителни по отношение на цялостната негова дейност. Нямаше и следа от някаква критика от йогийска гледна точка, поне от онези списания, които претендират за познания върху Йога и в поставената си иначе благородна цел да пропагандират идеите на хималайските Риши всъщност с подобни деформирани информации разпространяват опасна зараза сред нашите привърженици.
    Вярно е, че в живота на Шри Ражнеш има два периода и ако в първия период неговите начални идеи са наистина високоблагородни, то вторият период на реализация на тези идеи е мрачен и антийогийски.
     Дори ако разсъждаваме като „прости“ даскали, не можем на един ученик, който е имал през първия срок „отличен“ по даден учебен предмет, а през втория срок – „слаб“, да му поставим за обща годишна оценка „отличен“, та дори и среден. Той просто…трябва да се яви на поправителен изпит! Такова е почти положението с оценката на живота на Ражнеш.

    Ето накратко биографията на т.нар. ОШО – прочутия гуру на Тантра. Роден е през 1931г. В индийско село в семейство от единадесет деца. През 1953г. Учи философия в джайнистко училище, а през 1956г. завършва образованието си със златен медал. Отначало работи като учител по санскрит, а през 1958г. става професор в катедрата по философия към университета в Джабалпур. Сред студентите се отличава като талантлив оратор. Наред със своята конкретна преподавателска дейност той изнася множество беседи на организираните религиозни събрания в цяла Индия. Постепенно аудиторията му нараства и на масовите му сбирки понякога броят на слушателите достига 100 000 души! Освен това организира всяка година неколкодневни семинари по медитация на открито. През 70-те години Ошо започва посвещаване на своите последователи в санияси(отшелници), които чрез методите на самопознанието и медитацията ще трябва да постигнат своето съвършенство. Само че за разлика от хималайските санияси на тези не им се „налагало“ да бъдат въздържани, целомъдрени и да се отричат от света. От този момент вероятно и след като западните ученици на Ошо навлизат в ашрама, започва „началото на края“, собственото му падение, което приключва с неговата ранна смърт. Може би, отваряйки „малка вратичка“ към светския живот за своите цивилизовани адепти по пътя им към съвършенството, Ражнеш е искал да привлече по-голям брой хора в своя лагер и по този начин да масовизира идеите си. Може би, но не сме напълно сигурни в добрите му намерения! И ако все пак допуснем наличие на добри намерения в провежданата от него тантрична методика за усъвършенстване, то не можем да избегнем грозните и деградиращи личността резултати, получени вследствие на изопачената и погрешна интепретация и реализация на индийската класическа Тантра.

     През 1974г. Шри Ражнеш основава свое общество в Индия – в гр.Паона(или Пуна), където изнася всекидневно продължителни лекции върху различните пътища за усъвършенстване – Йога, Зен-будизъм, Тао, Тантра, Суфизъм и др. Това е била „теорията“ на неговата философия, а практиката се провеждала в т.нар. „терапевтични групи“, или по-точно групи за сексуална терапия, където с прилагането на американски методи за „свободна“ любов всъщност се позволявали проституиране, употреба на наркотици и пълна анархия.

    По време на 4-тия национален семинар на нашия „Йога-център“ през август миналата година наша привърженичка, която отдавна живее в Австрия, изнесе пред участниците на семинара потрасаващи факти за полова разюзданост в ашрамите на Ошо, които една млада участничка в такъв „тантричен“ клуб в Швейцария споделила в разговор с нея. Момичето разказало как след изпълнението на определени дихателни упражнения почувствала възбуждане в областта на половата чакра(Свадистхана Чакра) и непосредствено желание за полово общуване. Тогава ръководителят изкарвал вече възбудилите се от общата маса, на които се разрешавало „който с когото иска и колкото иска“ да влиза в полови контакти. На въпроса, отправен към момичето, дали при тези сеанси тя чувства някакво зареждане с енергия или някакъв духовен напредък, нещастната участничка отговорила, че след подобни „оргии“ тя се чувствала ужасно: напълно изпразнена душевно, уморена и унищожена! Така чрез прилагането на известни тантра-техники се достигало до състоянието на хипнотична полова принуда, която освен духовната деградация подлагала множеството измамени млади хора на угрозата да бъдат заразени от венерически болести, които широко са се разпространявали в ашрама на Ошо, превърнал се в истински „бордей“(публичен дом). Ето това е истината за неотантризма на гуру Ражнеш. Той няма нищо общо с класическата Тантра, която започва с осъзнаването на свещения характер на сексуалността при наличие единствено на космичната любов между мъжа и жената.
    Вслествие на развихрилата се проституция и наркомания сред последователите на Ошо не само в ашрама му, но и по улиците на Паона, индийското правителство чрез законодателни и финансови средства го принуждава да напусне Индия. През 1981г. Ражнеш се заселва в САЩ, където закупува огромна площ в щата Орегон и създава Ражнешпурам, т.е. Града на Ражнеш – една модерна комуна, даваща подслон на около 6000 души. На организираните всяка година фестивали хиляди негови почитатели прииждали от цял свят.

    През 1985г. Личната му секретарка или по-точно неговата любовница Шейла, която се славеше с името на „най-преданата му душа“, избягва със своя любовник и няколко други членове от ръководството на комуната, отнасяйки със себе си десетки милиони долари. Задържана от полицията в Германия, Шейла е обвинена в убийство. От този момент започват ожесточени взаимни нападки и хули между нея и Ошо, в резултат на което федералните власти арестуват именития гуру, който след известен престой в затвора бива депортиран от САЩ. През следващите години Ражнеш пътува и обикаля много страни, но навсякъде американското правосъдие го преследва, блокира неговите инициативи, в резултат на което обаянието и популярността му сред последвателите чувствително намалява.
   През 1987г. се завръща в Индия в ашрама си в Паона, който преименува в Ражнешхам, а себе си само в Ошо, като отказва да го наричат Багхван. През февруари 1990г. Ошо напуска този свят на 58 години! Според неговото собствено мнение, по време на престоя му в американския затвор той е бил отровен с бавнодействаща отрова. Разбира се, че това е една от версиите за преждевременната му смърт, а другата – по-истинската, е, че причината се корени в неговия морално-духовен упадък, предизвикан от дисхармонията между цели и реализации, както и от прекомерния енергиен разход без компенсации.
    Ошо е пример за човек, който тръгва със съвсем добри и чисти намерения: да съдействува за изграждането на хора, които да съчетават в себе си материалното и духовното, но прилагайки неправилно някои средства(в частност Тантра!) по пътя към целта, постига уродливи резултати, дискредитирайки пред обществото името на такава наука като Йога и нанасяйки тежки поражения на много млади хора и накрая завършвайки самият той доста трагично…
   Такава е понякога една човешка карма, която би могла да бъде и друга – по-благочестива, по-общественополезна и по-дълголетна, ако този човек наистина практикуваше Йога!

Издигане и Падение

    Багхван Шри Ражнеш, станал мистър Ошо, бивш професор по философия, почина през февруари 1990г., на 58 годишна възраст в родната си Индия в Паона, където неговата бляскава кариера започна преди няколко години. Хилав, с почти никакви физически качества, той успя да основе ашрам, който бързо стана прочут в целия свят.
    На върха на своята слава, след като избягва от Паона и се заселва в САЩ, той закупува там огромна област от 25 000 хектара в щата Орегон и основава Ражнешпурим(града на Ражнеш), където 6000 от неговите привърженици работеха упорито и доброволно 16 часа на ден. Бяха построени изкуствени езера, летище за неговите три ДСЗ(самолети „Дъглас“), хотел с три звезди и т.н. Неговата секта преуспява бързо, дори може би доста бързо: 500 000 последователи в САЩ, без да се считат стотиците хиляди в останалата част на света(Германия, Холандия, Франция, Италия, Швейцария, Австрия…) Сектата му беше процъвтяваща, неговата добродетелност привличаше богатите:


Всички религии се занимават с бедните, оставете ми богатите“.


Той така добре се зае с това, че щастието му тогава бе оценено на 200 милиона долара, неговата колекция броеше 91 изцяло бели „Ролс-Ройс“-а, бижута, редки часовници и др.    Провалът беше ужасен! Едно такова развитие на събитията се забелязва дори и в САЩ, където при това доларът имаше щастието да бъде наричан Наш Бог(точен превод на думата Багхван!), предизвика гневното възмущение в Орегон, където Върховният съд на щата заведе дело срещу него. Привържениците се оплакваха от липса на вода, на телефон. Кланове, които си съперничеха помежду си, разкъсваха сектата му. Доста красивата Шейла, неговата любовница, но също и негова беззаветно предана душа(която също работеше по 16 часа на ден), непровъзгласен президент и генерален директор беше станала доста влиятелна. Шейла беше единствената, която говореше от името на Ражнеш, който от години пазеше мълчание. Но съмненията в нейната добродетелност се оказаха верни. Тя си подаде оставката и избяга със своя любовник и дванадесет други ученици. Красавицата реши да изпразни няколко банкови сметки и да сложе в джоба си най-малко 40 милиона долара, но бе задържана в Щутгард и обвинена в отравянето на един скитник. Изведнъж Ражнеш проговори, призова обществеността и отправи срещу Шейла най-тежките обвинения. От своя страна Шейла му отвърна със същото.
   В резултат на това с белезници на ръце Ражнеш влезе в затвора. Накрая той бе експулсиран от САЩ и така както сьомгите се завръщат в тяхната родна река, за да умрат в нея, така Ражнеш се завърна с един от свойте „Ролс-Ройс“-ове, натоварен на самолет, в Паона, която бе напуснал няколко години по-рано. Впрочем той почина на 58 години. Да поискаме от нашия истински господ, който не е злопаметен, да приеме м-р Ошо в рая! Обаче нека той вземе свойте предпазни мерки, за да не позволи да бъде развенчан.


 image image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2012/01/12/%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%be%d1%88%d0%be-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%86%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8/Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Ошо, досущ като Дънов,
13.01.2012 04:37
е основател на една малка и незначителна секта. И двамата са си чиста проба мошеници и лентяи, които са се изхранвали от човешката глупост.
цитирай
2. diadokolio - Много отрезвяващо!
13.01.2012 08:30
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за подробния материал!
Много е страшно, когато се вземем на сериозно и единствени пазители на истината!
Бях малък и дядо ми, често ми напомняше-"...внимавай къде ще засееш орех...", беше ми го написал на бюрото, за да го виждам.
Нищо не разбирах, но го запомних.
Завърших и започнах с математиката, стараех се и помагах, но забелязах, че маята намеса с добри намерения, става опасна за децата, защото разчитат на помощ, а не и собствено усилие.
Спомних си думите на дядо ми и потърсих повече литература за орехите. Навсякъде срещах напомнянето- "...под голямо дърво, млада фиданкя не вирее...".
Обикалях околността и никъде не видях фиданка под орехово дърво.
Стреснах се и се промених, а и дъщерите растяха!
Забраних си готовите отговори, отдръпнах се, дадох им право да грешат, подсказвах пътя на търсене, но не и алгоритъма.
Това проработи, бях станал лош, за ученици и дъщери, болеше ме, но търпях, защото те израстваха, ставаха откриватели.
Сега съм щастлив дядо на 4-и внучета и срещам бивши ученици, които казват-"...много ви мразех в часовете, но ви благодаря, че ме научихте да търся...".
Притеснен съм от интернет и постоянните реклами за семинари, че хората предпочитат готови рецепти за успех, а изоставят собственото си търсене!
Така разбирам Вашият материал, самозабравилият се е опасен!
Сега съм с внуците и всяка седмица им чета приказката- "Неволята".
Приятен и ползотворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
3. анонимен - improve search engine rankings backlinks service
11.02.2012 12:36
gday seeker33.blog.bg admin discovered your website via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your website http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer most cost effective <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: seeker33
Категория: Хоби
Прочетен: 826408
Постинги: 611
Коментари: 419
Гласове: 458
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031