Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2013 12:13 - Сахаджа Йога – Вишудхи Чакра
Автор: seeker33 Категория: Хоби   
Прочетен: 1620 Коментари: 0 Гласове:
0



 Физическо проявление: шиен сплит (щитовиден)

Брой венчелистчета/под-сплитове: 16
Елемент: Небе/Пространство/Етер
Контролира: Врат, ръце, лице, език, уста, нос, зъби
Качества: Сладост на речта, дипломация, колективност, необвързаност, себе-уважение и уважение към другите, братско-сестрински отношения.

„Контролиране на мислите, речта и действията, винаги поглъщани от единението на медитацията, и намирайки подслон в необвързаност; Отказвайки се от егоизъм, насилие, гордост, похот, гняв и желания за притежание; свободен от понятието ‘мое’ и мирен; човек става способен да достигне единение с Брахман” – Шри Кришна – ‘Бхагават Гита’ (18:51)

Вишудхи въплащава тези качества, които управляват нашата комуникация с другите. Когато се пробуди, ние откриваме голямо себеуважение (Ляво Вишудхи) и уважение към другите (Дясно Вишудхи). Нашето его не се надува от хвалби, нито се разстройваме от агресия или критикуване.

Вишудхи е също чакрата, която проявява силата да бъдем необвързани свидетели на играта на живота. Чрез ежедневно практикуване на Сахаджа Йога медитация, ние познаваме нашият Дух и ставаме едно с него. В това състояние на единение с нашия Дух, ние ставаме свидетел на тялото ни, ума ни, нашите мисли, емоции и в края на краищата на цялата драма на живота ни.

Причини за проблеми с Вишудхи чакра: Лява страна: чувство за вина, неморалност, липса на себеуважение. Дясна страна: неуважение към другите, агресивна реч, нецензурен език, сърказъм. Център: липса на необвързаност или колективност, пушене.

Лечение: Медитирайте с внимание във Вишудхи чакра, в гърлото. Казвайте:”Аз съм част и частица от цялото.”

Съвет на Шри Матаджи за Вишудхи Чакра

“И така после стигаме до този център, който наричаме Вишудхи. Тези 16 венчелистчета, се грижат за шийният сплит. Сега това е много важен център и той отговаря за общуването. Например, когато говорите, вие комуникирате. Чрез вашите ръце, вие клатите ръце, докосвате някого и можете да общувате, дори ако не можете да говорите, вие можете да общувате също с вашите ръце. 

Когато мислим, сме много отговорни и този център излиза извън контрол. Като някои хора, които пътували със самолет. Те били от село, не знаели какво е самолет. Казали и им да вземат по-малко багаж, за да има по-малко тежест за самолета. И така те влезли в самолета и си сложили всичкият багаж на главите и казали:’Опитваме се да намалим теглото на самолета.’ 

По същия начин ние също се държим, когато всъщност всепроникващата сила, която е създала всички нас, създала е вселената, и ни е довела до това ниво на човешки същества, прави всичко, но ние мислим, че сме отговорни – че ние трябва да го направим. Но веднъж, когато станете Сахаджа Йоги вие правите нещо, но не мислите, че го правите. 

Вие просто казвате:’случва се’, и какво красиво чувство е това. Тогава нямате кръвно налягане, главоболие, напрегнатост – не. Защото ние не го правим, то просто става и ще откриете, че всичко просто се случва.” – Шри Матаджи Нирмала Деви – Зала Порчестър, Лондон, 1ви Август 1989 г.

„Сега, когато медитирате, опитайте се да медитирате по продължителен начин, преди всичко поддържайте го. След това вие откривате, че навлизате в състоянието Самадхи, което означава в състоянието, в което започвате да чувствате радостта и блаженството на Божите благословии, и тогава започвате да казвате:’О Господи, каква благословия, каква благословия, и каква благословия.’ 

Веднъж достигнали до това състояние, вие трябва да осъзнаете ‘Кой съм аз?’. Кои сте вие? Какво сте вие? Вие сте Духът. След установяване на вашето внимание по-продължително в Духа ще развиете състояние, в което ще сте напълно в състояние на свидетели, изпълнени с радост.” – Шри Матаджи Нирмала Деви – 23ти Юли 1983 г.
#ШриМатаджи
#СахаджаЙога.
#чакра

Вишудхи Чакра




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: seeker33
Категория: Хоби
Прочетен: 1337725
Постинги: 611
Коментари: 419
Гласове: 462
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031