Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Добре дошли в нашия блог.Нашият, защото темите тук са създадени не само от мен, но и от други близки хора. Ние вярваме в колективния принцип. Какво тук значи някаква си личност. Целта на блога е да споделим това, което сме научили за себе си. Всяка тема ще ви даде информация за различни аспекти от нашето себе. Човек е като едно голямо дърво, чиито корени са много слаби. Знаем че захранването идва от корените.Когато научим да захранваме корените и дървото ще бъде по-добре. За да разберете как темите е свързана с нашето тяло ще ви помогнем със следната информация. Това е схема на наш...
Автор: seeker33 Категория: Хоби
Прочетен: 826419 Постинги: 611 Коментари: 419
Постинги в блога от Октомври, 2010 г.
2  >  >>

Рибата Матсйа


Цар Сатйаврата веднъж случайно уловил с ръка в реката рибка, а това бил самият Вишну. Царят се смилил и я пренесъл чак до океана. Тогава рибката го предупредила за очаквания Голям потоп. След това му изпратила кораб който побрал всичко живо и го изтеглила до спокойни води. По време на пътуването Матсйа предала на царя, мъдреците и живите твари духовното познание на Ведите.


imageimage image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2010/10/28/%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%bd%d1%83-%e2%80%93-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%822-%d1%80%d0%b8/
Категория: Хоби
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове: 1

imageЗаповядайте на щанда на Сахаджа йога на „Алея на здравето“ в НДК.


От 15 Март/вторник/ до 20 Март/неделя/ от 10.00 до 19.00.


За повече информация посетете нашия сайт:


http://www.sahajayoga-bg.org/Категория: Хоби
Прочетен: 441 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 16.03.2011 14:54

imageЗначението


Мнозина твърдят, че десетте аватари на Вишну представляват еволюцията на живота и на човешкия род на земята. Матсйа, рибата, представлява живота във водата. Курма, костенурката, е следващият етап на земноводните, амфибиите. Третото животно, глиганът Вараха, символизира животът на сушата. Нарасимха, човеколъвът, символизира началото в развитието на млекопитаещите. Вамана, джуджето, представлява незавършеното развитие на човека.


Парашурама, живеещият в гората и въоръжен с брадва отшелник, загатва края на основното развитие на човечеството. Цар Рама бележи човешката способност да властва над народите. Кришна, експерт в 64-те области на науката и изкуствата според хиндуизма, свидетелства за напредъка на културата и цивилизацията, както и на земеделието. Буда, просветленият, символизира социалния напредък на човека. Калки е очакваният последен, десети аватар, който ще унищожи злото у човека и ще възвести Златната епоха. Всички аватари подкрепят и развиват дхармата.


Аватарите на Вишну, който е поддръжник на еволюцията, отразяват състоянието на съответната епоха. Лакшми, шакти на Вишну и богиня на богатсвото, помага на еволюцията, осигурявайки материалната й основа. Тя също има своите превъплъщения във времето. Преди това Брахма, Творецът, е създал и знанието, което с течението на времето се генерира и натрупва в обществото. Тъй като Вишну подкрепя еволюцията и на човеците, присъства във всеки човек, следователно и аватарите му са част от всеки човек.


Първите шест аватари представят също стадиите в духовното развитие на търсача, когато той трябва да се пребори с човешките слабости и враговете на Духа – лъст, гняв, алчност, завист, гордост, обвързаност. След това търсачът уверено продължава възхода си.


imageimage image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2010/10/26/%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%bd%d1%83-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%821-%d0%b7%d0%bd%d0%b0/
Категория: Хоби
Прочетен: 1575 Коментари: 2 Гласове: 0

От Саартхак


Рейки: „рей” значи живот, а „ки” значи сила[1]. Рейки е по-известна с лекуващите си практики и по-малко с духовните въпроси. Що се касае за медитацията, имайки отношение към будизма и японско-китайска връзка, тя привлича с това много хора.


Рейки се състои от въображение /фантазии – б.пр./ и допускане /приемане – б.пр./. Например, казва се човек да си представи, че светлината влиза в него и го лекува… и да си мисли, че той навлиза все по-навътре, нещо такова; надявам се, че схващате какво искам да кажа с това. Отдава се голямо значение на „виденията”[2] – „виденията”, които човек вижда по време на рейки медитацията – неща, бъдещето, разни неща за даден човек и т.н. и това се прави, интерпретирайки „виденията”.


После, подобно на получаването на Себереализация в Сахаджа Йога, те имат така наречената „настройка”[3], или „Степен 1”, тоест свързване с „универсалната сила рейки”. Това е стъпка, която отнема 20 минути и за нея се плащат пари; аз платих 700 рупии (това преди 8 години бяха много пари, а и сега също). След това човек започва да усеща топлина по дланите си, както когато търкаш силно дланите си и така се загряват… това не полъх, като Парамачайтанйа. После на човека се казват многобройни стъпки, като трябва да си държи ръцете на различни места и органи по тялото. Мисля, че бяха 26 стъпки, не си спомням точно. След това идват техните обичайни понятия за телепатия и концентрация.


После на човек се казва по-скоро да „извика”, отколкото да се моли, и да извика „своята” майка рейки, да извика „своя” бог Буда (който е мъртъв и идва на помощ на хората в медитация) или така наречените велики майстори на рейки, естествено мъртви. След това се набляга, че рейки работи най-добре през нощта… (ние знаем, че негативните сили са по-активни през нощта). Казва се, че това трябва да се прави преди човек да си легне. Има го и наблягането върху подсъзнателния ум… да се държат ръцете върху областта на подсъзнанието (задна Агнйа) и тогава човек да си ляга (и там се насочва задна Агнйа).


Освен това има и по-високи нива. В Ниво 2 човек се научава на символи и някои японски мантри за тези символи. Тези мантри трябва да се казват, докато се рисуват символите. За това платих 1100 рупии, след като СПЕЧЕЛИХ две години опит в Ниво 1 (ха ха!!). Във второто ниво хората се учат да лекуват от разстояние. Да лекуват човек, седейки някъде другаде… да му рисуваш символи върху него заедно с пеенето на онези японски мантри, да се „покриват” хората със „защита” и т.н.


Човек, който покрие Ниво 3, може да дава „настройки” на други хора и когато е дал повече от 100 настройки, му слагат „етикет” „велик майстор” (В момента леля ми е „велик майстор”).  Само майстори/велики майстори могат да дават „настройки”. Те имат също нещо като „махало”, което държат и задават въпроси, провисвайки махалото над лист хартия с написани върху нея възможни опции/отговори. Махалото се движи и дава отговори… Обясниха ми, че цялата тази система рейки е била патентована в САЩ и всички тези пари се изпращат като такса за сертифициране на нивото…


Колкото „по-високо” отива човек в рейки, толкова повече символи научава и някой хубав ден ще бъде „благословен” от „рейки водачите”…


Има мъртви духове от колективното подсъзнание, които влизат в човека, практикуващ рейки медитация. Човек може да си комуникира с тях и да взима помощта им за лекуването на други хора или  за решаването на проблемите им… Всеки „велик майстор” вижда тези „водачи”…


Трябва да се добави и това, че в рейки се използва терминът „кармичен товар”. Например, когято А лекува Б, то Б трябва да направи нещо в замяна за дълга, който има за кармата на А – или давайки на А подаръци, или пари, по какъвто и да е начин този товар на тази добра карма ТРЯБВА да бъде изплатен.


Майка ми страдаше от мигрена, когато започнахме да практикуваме рейки, и основно това беш причината майката ми да отиде там. Леля ми веднага спечели „висота” в рейки и започна да „вижда” онези рейки водачи… Тя „оперираше” върху майка ми и познайте, кои бяха лекарите?? Рейки водачите, докато леля ми викаше рейки водачите да „оперират” върху нея. В подобни дни майка ми изпадаше в ужасно състояние… и беше утешавана с думите, че това е „лекуваща криза”!!! Бог знае какво е било!


Що се отнася до мен, тези пет години бяха време, което бих искала да забравя. Съвсем го бях закъсала – през цялото време чувство за вина, самота, съжаление, глупост… Нямаше никаква надежда… освен да продължа да ходя на рейки с надеждата някой ден да се измъкна от това емоционално тресавище…


Ще се удивите, като научите, че там ни казваха, че ако правим лечение на боговете/богините и слагаме символи върху тях, ще получим двоен лечебен ефект върху нас. И аз глупачката, лекувах … познайте кой? Шри Ханумана!!! С надеждата, че Той ще ми помогне да изляза от тази емоционална каша…


Негативите в рейки:


Както Божественото работи да затвърди вярата на Сахаджа йогите, т.нар. сила рейки също работи да затвърди вярата на  практикуващия и да го направи зависим от рейки и когато тази вяра се установи, човек става инструмент на тези сатанински вибрации…


Въпреки че с рейки човек получава незабавно облекчение на проблема, от който е страдал, то практикуването в дълъг срок е вредно. Графиката на вашето здраве, живот, хармония, мир, радост, баланс тръгна надолу… В лекцията на хинди „Ади-девик Ади-бхаутик” от началото на 1980 Шри Матаджи обяснява за тези духовни пътеки. Тя казва, че тези водачи са бхутове от колективното подсъзнание. Тя казва че „човек трябва да бъде излекуван собствената му ШАКТИ, а НЕ от шакти на някой друг”.


Ако някой от вас е слушал тази лекция, там Тя говори за един инцидент с една жена от Института на д-р Ламбс в Лондон. Състоянието на жената, което Шри Матаджи описва, е много сходно с това на майка ми след пет години занимания с рейки.


Най-големият проблем е, че рейки ви прави толкова ориентирани към ума, че това е наистина ужасна ситуация за човека. Човек винаги е заклещен между „за” и „против” във всяко нещо, между причината и следствията за нещата. Истинско главоболие!


Да, споменах, че майки ми имаше мигрена – преди рейки имаше по една атака от мигрена седмично, а здравето й беше доста задоволително. След пет години практика в рейки и получаването на множество „лечения”, тя получаваше по две атаки от мигрена на седмица, ужасно здравословно състояние и безсънни нощи с жестоко главоболие… (естествено, имаше много лоша Лява и Дясна страна).


Ако сте чели „Пришествието”, там чичо Грегоар е писал за колективното подсъзнание. Написал е, че когато хората напредват прекалено по десностранната духовна пътека, те първо прекрачват границите на тяхното надсъзнание, т.е. на Агнйа чакра, и тогава виждат червено око – окото на Шри Исус – като първо предупреждение…


После когато навлязат в колективното подсъзнание, те виждат синьо око – окото на Шри Садашива – предупреждение, че навлизате в колективното подсъзнание, второто и последно предупреждение. Спомням си, че леля ми ни казваше, че вижда тези очи, за които нейния „велик учител” й обяснил, че е събуждането на Кундалини!!!


Ще ви е забавно да разберете, че аз също исках да получа това „видение с окото” и да получа събуждането на Кундалини, според както е в рейки. Така че един ден майка ми срещнала една Сахаджа йогини, която дойде у нас (по някаква причина) и която каза, че знае как да събуди Кундалини и ние с голямо нетърпение отидохме у тях и получихме Себереализация. Така че моята Кундалини беше събудена по начина на Сахаджа Йога :image правилният начин, докато очакването ми беше, че ще видя някакви очи! Каква замаскирана благословия…


[1] Тази сила е по-скоро енергията прана, която работи по Дясната страна и затова предизвиква топлина. Б.пр.
[2] Както знаем от Шри Матаджи, виденията се дължат на проблеми и блокажи в Агнйа чакра. Б.пр.
[3] Много от тези „настройки” включват движение на ръцете на нивото на чакрите обратно на часовниковата стрелка. Б. пр.

image image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2010/10/24/%d0%bc%d0%be%d1%8f%d1%82-%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82-%d0%b2-%d1%80%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%b8/
Категория: Хоби
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове: 0

Въпрос: Шри Матаджи, знаете ли, че много хора очакват повече от йога, отколкото йога може да даде?


интервю по радиото, Виена 1984


Интервюиращ: Шри Матаджи, знаете ли, че много хора очакват повече от йога, отколкото йога може да даде?


image


Шри Матаджи: Виждате ли, терминът йога е голямо недоразумение на Запад, хората не знаят какво е йога. Защото дори и да прочетете Патанджали (древноиндийски мъдрец, автор на „Йога сутри“ – бел.пр.), казва се, че трябва да получите Себерализацията си и след това как да растете в Себереализацията си. Веднъж започнали да растете в Себереализацията си, развивате такъв (тип) личност, че виждате целия свят като едно. Достигате своята цялост. И когато достигнете целостта си, пълният баланс и целебно въздействие идва. Като, виждате ли, ако има проблем в левия ми пръст, ще се опитам да го разтрия, добре, разтривам и успокоявам себе си, на кого помагам, кого подкрепям, какво е развиваща се страна, какво е развита, разбирате ли? Имате нужда от нещо от развиващото се, и трябва да имате развитото. Така че, цялото нещо е, че не сме постигнали целостта. Не сме обединени. Целият свят не е обединен засега. Става възможно, само когато стигнеш точката, която е вътре в нас, която е колективно осъзната, и която е Духа. Веднъж достигнали тази точка, попадате в колективното съзнание, и когато станете колективни, разбирате целостта си.


Така че това, което хората търсят тук в йога, е наистина нещо, което е внесено там от хора, които не разбират. Йога означава единение с Божественото, означава единение с Божественото. Когато станете едно с Божественото, Божественото започва да тече през вас и ставате част и частица от цялото. Ставате. Не е въпроса само да получите сертификат. Не е тичане по улиците или стоене на главите, (това) не е йога. Това е само една шестнайста и една шестнайста част, предлагаме ви да разберете това, ако има проблем, физически проблем, какво упражнение специално трябва да правите. Но това, също, е възможно само, когато получите Реализацията си. Преди Реализация не знаете. Къде сте болни, вие хората, не знаете. Те полудяват, но не знаят, че полудяват.


Така че лудостта, която откривате или липсата на равновесие, която откривате, е изчезнала, защото ние просто обърнахме глави към това нещо, наречено Дух, защото не можем да достигнем там с умствените си проекции. Така че, това, което трябва да направим, е, да приемем този нов подход (на) измерението, чрез който ставате това, нещо, което трябва да станете, за което сте дошли на тази земя. И това, ако го получите, сте там.


Имате толкова много измерения. Имам предвид сега за мен, знаете, Аз съм съпруга на личност, който трябва да се ръкува понякога с 600 човека, от една страна, (Шри Матаджи се смее), и трябва да се разправям с хора на това ниво, и то този вид хора, и Аз го правя, декорирала съм дома си. (Съпругът на Шри Матаджи е бивш политик). Имам предвид, мога да правя 1000 и едно нещо и все още съм много спокойна личност.


Интервюиращ: Да, да.


Шри Матаджи: Така че това, което трябва да постигнете е всичко, за което говорим, виждате ли, сега говорим за демокрация, говорим за комунизъм, въпреки че и двете са изкуствени по мое  мнение, защото докато и без да имате нещо, как можете да сте капиталист? Нямате нищо. Какво имаме ние? Нямаме нищо друго освен пластмаси. Какво имаме? Вижте, когато имате нещо, както Аз, бих казала, и Аз съм голям капиталист, защото имам всички сили (Шри Матаджи се смее), добре, и Аз съм най-големият комунист, защото трябва да раздавам. Така, всъщност, Аз съм истински капиталист и истински комуннист. Така че всичките ви идеи , всъщност са проблясвания на тази велика истина. Комунизъм е – Аз съм най-великият комунист, Аз съм най-великият капиталист. Всички ваши идеи за икономиката са, сега икономиката е толкова чувствителна, че говори, че като цяло исканията не са задоволими, в частност (само) са. Така че, това означава, че желанията, това означава, че тази материя няма да ви даде удоволетворение. Така че, къде е удоволетворението? То е в Духа. Виждате ли, целта на всичко (е) в това, сочи в това. Но човек трябва да види смисъла.


Интервюиращ: Благодаря Ви!


Шри Матаджи: Нека Бог ви благослови! Благодаря ви!image image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2010/10/24/%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b9%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%bb/
Категория: Хоби
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове: 0
Категория: Хоби
Прочетен: 338 Коментари: 0 Гласове: 1

ВЪПРОС: БИХТЕ ЛИ ДАЛИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПРОСВЕТЛЕНИЕ


пресконференция, Лондон 1999г


image


 


 


 


Въпрос: Как смятате, ( какво) давате като определение на просветление?


Шри Матаджи: Просветлена означава личност, просветлена личност, мога да кажа, е личност, която е отвъд своя ум. И е във връзка напълно с тази всепроникваща сила на Божествената любов. Като резултат всичко в тази личност се води, подпомага от тази божествена любов. Тази сила е толкова велика, че се грижи за вас, подрежда всичко, мисли, разбира, мъдростта на всички неща е. Ставате личност, която е колективно осъзната.


Днес имаме нужда от такива хора. Иначе вие постоянно мислите за себе си. За другите можете да мислите, само когато сте колективно осъзнати. Но в наши дни има толкова много хора, които търгуват със своята духовност, разбирате ли. Това също го има. И хората просто се втурват в това, не знам защо. Защо не разберат каква е ползата, какво ще спечелите от това? Никой и не иска да знае.


Въпрос: Как намирате Америка?


Шри Матаджи: Те са противоположността. Не знам какво да кажа, те са насочени към парите, изключително насочени към парите. И не могат да ме разберат, защото Аз не искам пари, разбирате ли, не могат да схванат. Много е трудно. И как да стигнеш през тяхната маска ?


Така че, сега беше много по-добре, бих казала, Аз бях там. Когато отидох за първи път, 1973 отидох там, и видях колко са луди хората. Едно момче следваше 16 годишен гуру, разбирате ли. Те само му даваха пари. Така че, ги попитах:“Защо му давате пари?“ Каква е нуждата да му давате пари така? На този гуру? Те казаха:“Защото той ни дава дух“. Къде ви дава дух?


И след това това момче, то беше по-мъдро от останалите, бих казала, защото той се е установил като млад, оженил се е за някаква американка и използвал парите си, но останалите от тях, толкова много, са отишли там да ги правят на глупаци. Безкрай е. Още продължава.


Но без и докато не приемете истината, не можете да се промените. Приемете ни в смисъл, че трябва да искате това. Трябва да имате чисто желание. Тази Кундалини е силата на чистото желание вътре във вас. Когато Тя се издигне, ви дава чисто желание. Не така, сменяйки едно (желание) с друго. И ако имате чисто желание, само тогава работи. Ако нямате , няма да се изработи – не. Аз не мога да ви принудя. Не може да има принуждаване, разбирате ли.image image image image image image image image

Източник: http://bgsahajayoga.wordpress.com/2010/10/22/%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/
Категория: Хоби
Прочетен: 317 Коментари: 0 Гласове: 0
Категория: Хоби
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове: 1
image    
Категория: Хоби
Прочетен: 1014 Коментари: 0 Гласове: 0
14.10.2010 14:01 - Аджна чакра
Категория: Хоби
Прочетен: 419 Коментари: 0 Гласове: 0
Категория: Хоби
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове: 0
Категория: Хоби
Прочетен: 317 Коментари: 0 Гласове: 0
Категория: Хоби
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове: 0
Категория: Хоби
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове: 0
Категория: Хоби
Прочетен: 319 Коментари: 0 Гласове: 0
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: seeker33
Категория: Хоби
Прочетен: 826419
Постинги: 611
Коментари: 419
Гласове: 458
Календар
«  Октомври, 2010  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031